B2c iş yönetimi hakkında konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, B2C girişimcilik hareketlerinin neredeyse hepsi teknoloji destekli ilerlemeye başladı. Bunun sonucunda girişimcilik hareketleri sırasında en önde e-ticaret kullanımı izlenmektedir. Özellikle Türkiye’de sıklıkla kullanılan ve talep konusunda artış gösteren e-ticaret projeleri ve bu projeleri destekleyen şirketler, tüketici memnuniyeti için oldukça çaba göstermektedir.
Business to Customer olarak adlandırılan, B2C yöntemi, e-ticaret firmalarının müşterileri ile kurdukları iletişimi, müşterileri ile etkileşimde olmalarını ve onların talepleri doğrultunda hareket etmelerini ifade eder.
B2C İş Yönetimi Nedir?
B2C iş modelini özellikle e-ticaret ve e-ticaret firmaları üzerinde tanımlamamızın asıl sebebi, müşteri ilişkileri konusunda günümüzde daha aktif olmalarından kaynaklanmaktadır. B2C iş modelinde, e-ticaret firmalarının tasarladıkları online satış siteleri ve telefonda kullanabildiğimiz mobil uygulamaları sayesinde kendi ürünlerini, vermiş oldukları hizmetleri tüketicilerine sunmakta ve tüketicilerde bu tanıtımlar sayesinde ihtiyaçlarını belirleyip buna göre alışveriş yapmaktadırlar. Kısa bir tanım yapacak olursak Business to Customer iş yöntemine şirketlerin, firmaların müşterileri arasındaki ticaret etkileşimi denebilir.
İnsanlar, online ortamlar da alışveriş yaparken hayal kırıklıklarına uğrayabiliyor. Ödeme konusunda sorun yaşayabiliyor, tercih ettikleri ürünün istedikleri gibi gelmemeleri durumu ile karşılaşabiliyor. Bu durumda oluşan güvensizlik ortamı hem tüketiciler için hem firmalar için oldukça sorun haline geliyor. İşte B2C iş modeli, yaşanan bu sorunlara çözüm getirmekte oldukça tercih edilir hale gelmiştir.

B2C İş Yönetiminin Avantajları ve Faydaları Nelerdir?
Sanal ortamda yapılan çoğu ticaretin belirlenmiş bir piyasası vardır. B2C iş yönetimi, online olarak satış yapan bütün firmaların tanınmasını, rakipleri arasında söz sahibi olarak, çoğu firmadan öncü hale gelmesine imkan tanımaktadır. Ulaştıkları kitleler sayesinde tercih edilme konusunda daha belirgin olmakla beraber, bir noktadan sonra firma rekabeti değil, kitle tercih rekabeti ortaya çıkmaktadır.
Online sitelerin, diğer ticaret ortamlarının kurulumundan daha az maliyetli olması, bu durum sonucunda da fazlasına ihtiyaç duyulmayan maliyetler sayesinde müşterilerin, ihtiyaç duydukları ürünlere daha ucuz bir şekilde ulaşmalarını sağlamaktadır. Business to Customer iş modeli firmaların sattığı ürünlerin, ucuz olmaları ile beraber tüketicilere bu doğrultuda tanıtım yapabilmesine ve müşterilerin Pazar arayışı yaparken ucuz ürünlere daha kolay bir şekilde ulaşabilmesine imkan tanımaktadır.
Sanal ortamlarda alışveriş yapılırken müşterilere sağlanan kolay ödeme imkanları, müşterilerin bazı zamanlarda tedirginlik duymasına ve güvensizlik ortamı oluşmasına sebep olmaktadır. B2C iş yönetimi, firmaların kişilere sundukları ödeme seçenekleri sayesinde, ödeme yaparken güvende hissedebilecekleri konusunda daha net açıklamalar yapmaktadır
B2C iş yönetiminin firma ve tüketici arasında direk bağlantı oluşturması, aracı firmaların müşteri ve firmalar arasına girmemesini sağlamakla beraber bu sayede yapılmakta olan işin daha uygun maliyetlerle sürdürülebilir hale gelmesini sağlamaktadır.
B2C iş yönetimini kullanan firmalar, küçük bir işletme bile olsalar, geniş Pazar ortamına ve çeşitli müşteri kitlesine rahatlıkla ulaşabilirler. Dünya’daki bütün tüketicilerin ihtiyaçları konusunda bilgi sahibi olabilirler ve buna göre şirket işleyişi konusunda değişikliklere gidebilirler. Elbette aynı durum tüketiciler içinde geçerlidir.
Örnek verecek olursak, insanlar tarafından tanınmış çoğu ürün her firmanın envanterinde bulunabilir. Ancak müşterinin, piyasada daha az bulunan bir ürünün, ya da özel olmasını istediği bir ihtiyacını karşılamak amacıyla daha küçük işletmeleri araştırmaya başlaması kaçınılmaz bir gerçektir.
B2C iş yönetiminin ticarette geniş imkanlar sağlaması, bu konuda bütün firmalar ve tüketiciler arasında oldukça avantaj sağlamaktadır. Geleneksek ticaret ortamında kira ödemesi, gelen faturalar gibi durumlar, müşterilerin ihtiyaç duydukları ürünlere daha pahalı bir şekilde ulaşmalarına, hatta bu pahalı fiyatların, gelen zamlar doğrultusunda fiyat hareketliliğine sebep olmasına yol açar.

Ancak B2C iş yönetimini kullanan işletmeler tüketicilere daha kolay ve az maliyetle ulaştıkları için hem şirket performansı artmaktadır hem de insanların sanal ortamlardan alışveriş yapmasına daha çok olanak sağlamaktadır. Hemen hemen günümüzde bütün insanların kullanmakta olduğu sosyal medya, kişilerin profillerini tanımada şirketler için oldukça yararlı oluyor diyebiliriz.