Noter nedir sorusunu konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Bugün sizlerle birlikte, hayatımızın önemli bir yerine oturmuş ve ticaret hayatı boyunca mahkum olduğumuz noter ve görevlerinden ve detaylarından bahsedeceğiz. Noter, herhangi bir satış yada alış yapmak istediğinizde öncelikli olarak başvurduğunuz yerler arasında bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, yaptığınız tüm alım ve satım işlemlerinin resmiyete dökülmesi gerektiğidir.
Noter Nedir?
Noter dediğimiz zaman aklımıza direkt olarak ticaretin gelmesi tam olarak bundan kaynaklanmaktadır. Sizler, ticaret yapmak istediğinizde öncelikli olarak notere gidersiniz. Gerekli evraklarınız tam olduğu sürece, noterde satış yada alış işleminiz gerçekleşir ve tüm işlerinizi halletmiş olursunuz. Dilerseniz bu giriş kısmını daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Çoğu kişi tarafından defalarca gidilen ancak tam olarak ne iş yaptığı ve neden var olduğu konusunda kimsenin bir fikri olmayan kamu kuruluşudur. Noterler, her şehrin belirli bölgelerinde ve noktalarında yer almaktadır. Aynı zamanda bir devlet kurumu olduğundan ötürü, tüm devlet memurlarının ve kamu alanlarının sorumlulukları içerisinde yer alır.
Alım satım, vekalet verme, devir işlemleri, evrak onayı, imza yetkisi gibi birçok resmi işlerde öncelikli olarak notere gitmeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemlerden herhangi birini yapmak isterseniz ve öncelikli olarak ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, direkt olarak notere gidebilirsiniz. Noterin sunduğu hizmetler, devlet oluşumu ve yasalar kapsamı içerisinde zorunlu hizmetler arasında yer almaktadır.
Noter Ne İş Yapar?
Öncelikli olarak kısa ve başlıca bir tanım yapmamız gerekiyorsa, her türlü onay ve devir işlemlerinin gerçekleşmesini sağlarlar. Notere gitmek istediğinizde, öncelikli olarak kimliğinizin yanında olması gerekmektedir. Kimlik olmadan hiçbir şekilde noter içerisinde bir işlem yapamazsınız. Kimliğiniz olmasa bile TC Kimlik No’su içeren herhangi bir belgenizin mutlaka yanınızda olması gerekmektedir. Aksi taktirde hiçbir işleminiz gerçekleşmeyecektir.
Herhangi bir alım satım, vekalet, devir, imza yetkisi, takas işlemleri sırasında sahip olduğunuz malların başka bir yere devri için yada satımı için notere gitmeniz gerekmektedir. Noter, bu işlemler içerisinde sizlere yardımcı olacaktır.
Bu devlet kurumu öncelikli olarak Roma İmparatorluğu zamanında ortaya çıkmıştır. 11. Yüzyılda insanlar noter olabilmek için bu alan içerisinde eğitimler almıştır. Geçmişten bugüne kadar gelen ve varlığını devam ettiren bu kurum, ülke içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.
Noter Olma Şartları
Noter nedir sorusunun ardından bir de şartlarına bakmamız gerekli. Bu kurumun içerisinde yer almak yada kendi kurumunuzu oluşturmak istiyorsanız belirli şartları yerine getirmek zorundasınız. Aksi taktirde gerekli yetki belgesini alamayacaksınız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan nelerin gerekli olduğunu birlikte incelemeye başlayalım.
- Hukuk Fakültesini bitirmiş olma zorunluluğu.
- T.C. Vatandaşı olma zorunluluğu.
- 23 yaşından büyük, 50 yaşından küçük olma zorunluluğu.
- Sağlık açısından yetkin kişi olma zorunluluğu.
- Sicil kaydının temiz olma zorunluluğu.
- Hacizlik, kamu ile problem, suç gibi şeylerin olmama zorunluluğu.
- Noter dışında herhangi bir iş yapmıyor olma zorunluluğu.
- Mahkeme tarafından avukatlık, hakimlik gibi önemli hususlardan men edilmemiş olmak.
- Erkeklerin askerliğini yapmış olma zorunluluğu.
Yukarıda sıraladığımız maddeler, bu kurumu açma ve çalışma yetkisi için oldukça önemlidir. Sıraladıklarımızdan herhangi biri yerine getirilmediği yada eksik olduğu taktirde, herhangi bir yerde kurum açamaz ve işlevini yerine getiremezsiniz.
Avukatlık Süresi
Bu kurumu açmanız için belirli bir süre avukatlık yapmanız gerekmektedir. 23 Yaş sınırı koyulmuş ancak insanlar en az 4 yıl boyunca avukatlık yapmış ve herhangi bir sicil kaydına girmemiş olmalıdır. Aksi taktirde kişiye yetki belgesi verilmeyecektir.
Belge Alımı
Noter nedir sorusunun son maddelerine gelmiş bulunuyoruz. Bu kurumun oluşturulabilmesi için gerekli belgelerin alınması gerekmektedir. Nasıl ki belge almadan önce belli başlı şartlar vardı, belge alımı içinde belirli şartlar yer almaktadır. Sözü daha fazla uzatmadan şartları incelemeye başlayalım.
- Adli sicil belgesi.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Hukuk fakültesini bitirdiğine dair mezuniyet belgesi.
- 4 Adet vesikalık.
- Sağlık raporu.
- Adalet bakanlığına yazılmış olan imzalı dilekçe.
- İkametgah adresi.
- Türkiye Barolar Birliği üzerinden alınmış avukatlık ruhsatı ve görev süresini belirten kağıt.
Yukarıda sıraladığımız evraklar, sizin için yeterli olacaktır. Hazırladığımız noter nedir yazımızı burada sonlandırıyoruz. Önemli olan gerekli tüm her şeyi sağlıyor olmak ve evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerektiğidir. Dilerseniz, yorum kısmında fikirlerinizi ve görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.