Kanunen kabul edilmeyen giderler adlı yazımıza hoş geldiniz. Bugün sizlerle birlikte pek bilinmeyen fakat önemli olan bir konu üzerinden konuşacağız. Kanunen kabul görmeyen bazı giderler bulunmakta ve şirketler bu giderler içerisinden sorumlu tutulmaktadır. Özellikle son yıllarda devlet, bu konuda daha hassas ve ince bir şekilde araştırma içerisinde.
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler
Şirket yönetimi, dışarıdan bakıldığında kolay bir şey gibi görünse de birçok ufak detayı bulunmakta. Önemli ve zor olan kısım ise bu ufak detaylar elbette. Gelir ve giderler konusunda koyulmuş olan kanunlar ve düzenlemeler, son derece önemli bir rol oynamaktadır. Tüm detaylardan bahsedeceğiz.
Kabul Görmeyen Giderler
Kabul edilmeyen giderler adlı yazımızı incelemeye başlayabiliriz. Bu giderler elbette bildiğiniz üzere herhangi bir yerden kazanç elde eden kişileri ilgilendiren bir konudur. Birçok firma sahibi yaptıkları masrafları gider olarak gösterdiğinden kaynaklı olarak yavaş yavaş bu düzenleme kanun içerisine dahil edilmiştir. Vergi matrahı tespiti sırasında bu giderlerin neler olduğu, doğru analizlerin yapılması, gelir gider hesaplamalarında eksik olmaması gibi konular oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bunların yanında, kabul görmeyen giderler, vergi matrahından neyin düşülüp düşülmeyeceğini de sizlere gösterecektir.
Adından da anlaşılacağı üzere, kabul görmeyen giderler bulunmakta. Kanuna göre kabul edilmeyen bu giderler, işletmenin ticari faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar içerisinde bu gider ve maliyetlere katlanmak zorundadır. Bunların yanında kabul edilmeyen giderler şirketin faaliyetlerine ve kazanç durumuna göre de değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, her işletme sahibinin bu kanunlar ve kabul görmeyen giderler hakkında detaylı bir şekilde tüm bilgilere hakim olması gerekmektedir.
Şirket sahibinin şahsi ve ailevi harcamaları, herhangi bir hatadan kaynaklı olarak ödenen cezalar, tazminat, ceza gecikmeleri ve krediler bu noktada kabul görmeyen giderler arasında yer almaktadır.
Kanunen Kabul Görmeyen Giderlerin Kanunları Nelerdir?
Kabul edilmeyen giderler için resmiyette hangi maddeler yer alıyor bir bakalım. Eğer işletmeniz varsa ve vergi mükellefiyseniz, elde ettiğiniz ticari kazancın tespitinde 213 Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu indirilecek giderler, 40-41. Maddelerinde yer alan hükümleri incelemeli ve önemle dikkate almalısınız.
Bunların yanında aşağıda sıraladığımız kabul edilmeyen giderler maddelerini de inceleyebilirsiniz.
- Kazancın elde edilmesi ve devamlılığın sağlanmasına etki etmeyen giderler
- Resmiyete dökülmemiş giderler
- Kanuna aykırı olan ve yapılması kesinlikle yasak olan eylemlerden elde edilmiş giderler
- Dönemsel işlemlere aykırı olan giderler
- Kurumlar vergisinin dışında kalan giderler
- Üyelere ve yönetim kuruluna verilen ikramiye ücretleri
- Sermaye piyasasına göre karşılıklar
- Çalınmış yada haksız şekilde alınmış mallar
- Ötv
- Hazine tarafından karşılanan primler
Yemek giderleri olarak öncelikli bir şekilde değerlendirmeye alabiliriz. Şirketinizde çalışan kişilerin yemek saatleri ve düzenleri çok önemli bir husustur. Çalışanlarınıza düzenli olarak yemek vermeli ve bazı noktalarda onları memnun etmelisiniz. Bu yüzden, şirketler genellikle yemek servislerini gider olarak gösterebilir.
Çalışan ödemeleri de bu konunun içine dahil olmaktadır. Şirketlerin çalışanlarına sunduğu temel hizmetler, verrgilere tabi olmaktadır. Yani aslında çalışanlarınız için harcadığınız tek bir kuruş dahi bu kapsamda değerlendirilebilir.
Giyim masraflarını da unutmamak gerekli. Eğer işletmenizde çalışanlarınız için özel kıyafetler varsa yada iş yerinizi temsil eden kıyafetler kullanılıyorsa, bunlarda aynı şekilde giderler arasında yer alacaktır. Çalışanlarınızın yada sadece kendinizin giydiği kıyafetler de buna dahil edilir.
Ofis Giderleri
Ofis giderleri arasında da bu konuyu dahil edebiliriz. Öncelikli olarak her ofisin belli başlı giderleri bulunmakta ve bu giderler vergiden düşürülebilir. Isıtma, elektrik, yapı ve onarım gibi tüm hususlar bu kapsamda değerlendirilebilir. Aynı zamanda kira ve aidat gibi unsurlarda dahil edilebilir.