CV Nedir, Nasıl Hazırlanır sorusu iş başvurusu yapacak kişiler tarafından merak ediliyor.
İnsanların yaşam biçimleri binlerce yıldır topluluk halindedir. Günümüz de ise iş başvurularında iş verenle iş isteyen arasında kelimeler ile beden dilleri ile kendilerini nasıl ifade ettikleri, CV’lerin de kendilerini nasıl ifade ettikleri büyük bir önem arz etmektedir. Sizlerle bu yazımda CV nasıl hazırlanır sorusuna cevap bulacağız.
CV Nedir?

CV İngilizce bir kısaltmadır ve bizim dilimize olduğu gibi değişmeden geçmiştir. İngilizce açılımı: Curriculum Vitae, Türkçe de karşılığı özgeçmiştir.
CV Nasıl Hazırlanır?
Etkili bir şekilde CV hazırlamak için adımları takip edebilirsiniz.
- Deneyim sahibi olduklarınız,
- Kişisel bilgileriniz,
- Yetenekleriniz
- İlgi alanları,
- Referanslar,
- Sivil toplum kuruluşları
Kişisel Bilgilerin Sunulması
CV şablonun da doğru seçimi yaptıktan hemen sonra bireyin kendini tanıtması gereken kısımlar doldurulmalıdır. Bunlar başlıca şu şekildedir:
- Doğum tarihi,
- İsim-soy isim,
- Telefon numarası,
- Mail adresi,
- Sosyal medya adresleri,
- Kapalı adres
Göründüğü gibi sıralanır. Eğer CV’nizi herkese açık bir yerde paylaşılacaksa telefonunuzu belirtmelisiniz. Mail adresinizi belirtirken; var ise kurumsal yoksa profesyonel olması için isim- soy isim bulunan farklı karakterlere yer verilmeyen bir mail adresi kullanmanız daha iyi izlenim uyandıracaktır.
Eğitim Bilgileri

CV’niz incelenirken en çok üstünde durulacak kısım şüphesiz eğitim kısmıdır. Eğitim bilgilerinizi yazarken sondan başa kronolojik sıralamayla yazılmalıdır. Okulların yanına not ortalamaları ve herhangi bir dereceniz varsa mutlaka belirtilmelidir.
Deneyim Bilgileri
Deneyim bilgilerinizi yazarken aynı eğitim bilgileriniz gibi kronolojik bir sıra izlemelisiniz. En son çalıştığınız veya hala devam etmekte olduğunuz bir kurum ya da kuruluş var ise en başa yazılmalı ve kronolojik olarak devam ettirilmelidir. Çalıştığınız her kurum ya da kuruluş için yaptığınız işlerin kısa cümleler şeklinde yazmanız yararınıza olacaktır.
Referans Bilgileri
Deneyim ve eğitim bölümünden sonra en önemli husus referans bilgilerinizdir. Stajyer olarak çalıştığınız kurum veya kuruluştan ya da yeni mezunsanız üniversitenizde ki hocalarınızdan alanında yetkili birinin yazması yeterli olacaktır. Deneyimli biri referans bölümüne deneyim aldığı kurumlardan birer yönetici eklemelidir.
Referans yazılırken; yazdığınız kişilerin rızası olmasına ve sizinle alakalı pozitif düşünceleri olmasına dikkat edilmelidir. Eğitim aldığınız okullarda, çalıştığınız iş yerinde veya varsa üstünde çalışma yaptığınız projelerde yönetici ya da yürütücü pozisyonundakileri de referans olarak yazmanız faydanıza olacaktır. Görev alınan sivil toplum kuruluşları, yetenekler, katılım sağlanan seminerler ve ilgi alanları başlıkları CV nasıl hazırlanır? Sorusunun cevabının %40’ına cevap verecek olan kısım olacaktır.
Yetenekler ve Yeterlilikler-Beceriler
Girdiğiniz sınavlardan, bilgilerinizden bahsedebilirsiniz. Yetkinlik alanları için organize çalışma, hızlı öğrenme becerisi gibi kısa şekilde tanım kullanabilirsiniz.
İlgi Alanları
CV’yi inceleyecek kişi sizi tanıma konusunda daha başarılı olabilmek için ilgi alanlarınızı öğrenmek zorundadır. Size iyi gelen herhangi bir hobinizi, ilginizi yazmanız samimiyet ve sıcaklık kazandıracaktır. İlgiyi üstünüze toplamak için yanlış bilgiler vermemelisiniz.
İş Görüşmesinde Hareketlerimiz

İletişim çağındayız fakat bu konuda zorluk çekmekteyiz. Özel ve iş hayatında bu konuda sorun yaşıyoruz. İşveren ile kuracağınız iletişim çok önemlidir. Yüz yüze olan görüşmelerinizde tavrınız ve hareketleriniz çok önemlidir.
Yeni mezun olmuş biri olarak görüşmeye giderseniz, atik ve öğrenmeye açık biri gibi görünmelisiniz. Deneyim sahibi biriyseniz, kendinize ve iş yerine verebileceğiniz katkıları karşı tarafa yansıtmalısınız. CV doldurarak yaptığınız yazılı konuşmanın yanında yüz yüze yapacağınız görüşmede de pozitif olmalısınız.
Kıyafetiniz ve görünümünüz şık olmalıdır. Vereceğiniz ilk izlenim sizin için çok önemlidir. Kelimeleriniz ve konuşma üslubunuz size artı olarak geri dönecektir. Kendinizden emin duruşunuz ile karşı tarafı ikna edebilirsiniz.
Küçük bir tebessüm ve ses tonunuzun uyumu sizi olumlu gösterebilir. Herhangi bir soru işareti olursa bunu sakin bir ses tonu ile yüz ifadeniz karşı tarafı rahatsız etmeyecek şekilde sorup dile getirmelisiniz.